דילוג לתוכן

כל העטלפים, גדולים כקטנים

ספטמבר 5, 2018

לאחרונה נתקלתי בסיפור מצחיק על הורים, כנראה אמריקאים, שנתנו לבנם ספר על עטלפים. בערך באמצע הספר, נדהם הילד להבין שעטלפים הם למעשה חיות אמיתיות. עד אז סבר שהם יצורים דמיוניים הקשורים לליל כל הקדושים (האלווין), בדומה לשדים ולרוחות רפאים.

בסך הכל, אפשר להבין את הילד: עטלפים הם אכן בעל חיים מפליא ביותר. העטלף הוא היונק היחיד המעופף באופן פעיל, ואף החולייתן היחיד המעופף באופן פעיל מחוץ לקבוצת העופות. העטלפים נראים כמו משהו ממחלקת הפרופס של סרט אימה, ורשימת הפיצ'רים המיוחדים של חלק מהמינים כוללת ביו-סונאר, כלומר, הם משמיעים צלילים ומפיקים מידע על הסביבה מן ההדים החוזרים אליהם. בכך הם דומים ללווייתנים, לדולפינים ולמכשירי האולטרסאונד של רופאים.

תכונה אחרונה זו של העטלפים היא מקור שמו של ספרו החדש והיפה של החוקר פרופ' יורם יום-טוב, "הרואים את הקולות" (כותרת המשנה: "עטלפים – בין מיתוס למציאות"). השם מבוסס, כמובן, על פסוק מהתנ"ך. בספר שמות, בתיאור מעמד הר סיני, נאמר על בני ישראל: "וְכָל-הָעָם רֹאִים אֶת-הַקּוֹלֹת".

בחירת שם הספר אופיינית מאוד לגישתו של המחבר. גם בספרים קודמים שלו (כגון זה וזה), שילב יום-טוב דיון מעמיק ויסודי בבעלי חיים, מוצאם והאקולוגיה שלהם – ביריעה תרבותית רחבה יותר, כגון ציטוטים קולעים להפליא משירים ומן המקורות היהודיים.

בספר זה (שהוא מקסים, אף שלא אני ערכתי אותו), יום-טוב מרחיב את היריעה עוד יותר מאשר בספרים קודמים – וזאת מבלי לוותר כהוא זה על הדיוק ועל היסודיות של הצד המדעי. הספר פותח בפרק "עטלפים בעיני האדם", העוסק בעטלפים באמנות, במיתולוגיה ובתרבות ברחבי העולם, כגון בסמלים של בתי אצולה ושל יחידות צבאיות (מי יכול לציין יחידות בצה"ל שבסמליהן מופיע עטלף?). הוא מתאר גם את אזורי המפגש והחיכוך בין עטלפים לבני אדם – כגון עטלפים המשתכנים במבנים נטושים ושימוש בעטלפים בחקלאות ולהבדיל, ברפואה עממית.

הספר "הרואים את הקולות" משקף את חיבתו וסקרנותו של כותבו כלפי עולם החי. יום-טוב אינו מסתפק בממצאים ובשרטוטים, אלא חולק מניסיונו ומחוויותיו במחקר ובשדה, ומפנה את מבטו לא רק אל העטלפים אלא גם אל מי שחוקרים אותם: למשל, בהשוותו בין חוש הריח המפותח של העטלפים לחוש הריח המנוון של האדם, הוא מספר על דוקטורנטית גרמנייה שזיהתה על פי הריח שבחדר מסוים היו עטלפים משני מינים-ביולוגיים, ואף הבחינה אם מדובר בזכרים או בנקבות! בתארו את מבנה האוזן הפנימית של עטלפים, הוא חולק אנקדוטה מצחיקה על חוקר שזיהה בטעות את שבלולי האוזן של עטלף מסוים בתור מין חדש למדע של חילזון ימי (החוקר פרסם מאמר הסבר לאחר שעמד על טעותו).

הספר עוסק גם בשמותיהם העבריים של עטלפים שונים, ובמקור המילה "עטלף" עצמה; וכולל היסטוריה קצרה של חקר העטלפים בארץ ישראל וסקירה שיטתית של מבנה גופם והתנהגותם, של חיי העטלפים לצד האדם ושל שיטות עיקריות בחקר עטלפים. הספר כולל מגדיר של מיני העטלפים בישראל ומשופע בתמונות יפות ומרשימות של בעלי החיים האלה – לא עניין של מה בכך, כיוון שמדובר בבעלי חיים מעופפים, מהירים והעיקר, ליליים.

"הרואים את הקולות" ישמח חובבי טבע ובעלי חיים ואוהבי דעת בכלל.

 

רוצים לקרוא את "הרואים את הקולות"? אפשר וכדאי לקנות אותו כאן. כמו כן תיערך כאן בבלוג הגרלה של עותק של הספר. רוצים להשתתף? כתבו בתגובה השערה על מקור המילה "עטלף" – מילונית או משלכם, רצינית או מצחיקה.

עדכון: בהגרלת העותק של "הרואים את הקולות" זכה טל שפרונג. טל, שלח בבקשה כתובת והספר יגיע אליך. שנה טובה!

 

 

הרואים את הקולות ראה אור בהוצאת דן פרי בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, קרן הדוכיפת ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, ומופץ על ידי הוצאת מאגנס.

 

שנה טובה!

 

 

 

From → המלצות

17 תגובות
  1. גיא כשר permalink

    אמא!!! אני מתעלף! (א-תלף)?

  2. יורם יום טוב הוא גם מרצה מעולה. הקורס שלו על יונקים וזוחלים אחד המהנים שלקחתי בתואר הראשון. תודה על ההמלצה על הספר החדש.

    עטלף – אני יודע שמופיע בתנך; אולי קשור לעלטה ששובשה. הפ הסופית מתייחסת לכך שהעטלף מעופף. מכאן: עטלף – מעופף בעלטה

    • היי גל, תודה לך! יורם התברך בכך שהוא מרתק ובהיר גם בעל פה וגם בכתב. "עטלף" אכן מופיע בתנ"ך, שלוש פעמים, המעניינת שבהן השלישית – "בַּיּוֹם הַהוּא יַשְׁלִיךְ הָאָדָם אֵת אֱלִילֵי כַסְפּוֹ וְאֵת אֱלִילֵי זְהָבוֹ אֲשֶׁר עָשׂוּ-לוֹ לְהִשְׁתַּחֲו‍ֹת לַחְפֹּר פֵּרוֹת וְלָעֲטַלֵּפִים" (ישעיה ב כ).

      ההסבר האטימולוגי שלך אפשרי מאוד בעיניי, ואכן ראיתי שמציעים אותו.

  3. רוני ה. permalink

    אני תוהה שמא הילד חשב על ערפד ולא על עטלף? (אני בעצמי לא בטוח אם ערפדים הם אמיתיים או לא…).
    לגבי מקור המילה, הנה השערה פחות מוכרת שנשמעת לי מעניינת. המילה היא משורש מרובע, מה שיכול להיות מוסבר על ידי תוספת של עיצור לשורש רגיל בן שלוש אותיות. מתברר שיש כמה בעלי חיים ששמם מתחיל בע' ושיש בו ארבע אותיות שורש: עטלף, עכביש, עכבר, עקרב, ובערבית יש גם عصفور (עוצפור) – דרור. אני לא יודע אם ערפד נחשב לבעל חיים, אבל אולי אפשר לספור גם אותו. בכל השמות האלה, אם מורידים את הע' נשארים עם שורש בעל משמעות. למשל העטלף – טלף (=פרסה, אמנם לא מאוד קשור לעטלף אבל עדיין מעולם בעלי החיים). הרעיון הוא של דרנבורג, משנת 1883.
    שנה טובה!

    • היי רוני, לעתים גם אני לא בטוחה, בעיקר בחושך…

      בכל אופן, ייתכן בהחלט ששני המושגים התערבבו לו, כיוון שהתרבות הפופולרית קושרת בין ערפדים לבין עטלפים עוד מימי דרקולה. וכמובן, בעולם החדש (דרום אמריקה ומרכז אמריקה) אכן יש עטלפים מוצצי דם, שנקראים vampire bats באנגלית ו"עטלפי ערפד" בעברית.

      המילה העברית "ערפד" קשורה כמובן גם היא לעטלפים – "צבוע זכר לאחר שבע שנים נעשה עטלף עטלף לאחר שבע שנים נעשה ערפד" (תלמוד בבלי, סדר נזיקין, מסכת בבא קמא, דף טז, א, גמרא).

      אהבתי את ההסבר המעניין, אכן לא הכרתי אותו! תודה רבה ושנה טובה!

  4. טל שפרונג permalink

    אולי ראשי תיבות של משהו כמו
    עכבר טס ללא פרווה? 🙂

  5. אלישבע רוזנבוים permalink

    מאמר מעניין על ספר מסקרן שמעורר חשק לרכוש ולקרוא אותו. העטלף עוטה עור כשלמה, מתעטף ומתלפף בכנפיו ומכאן, כמובן, בא שמו.
    אחפש גם אפשרויות אחרות בראשי ובמקורות.

    • אלישבע רוזנבוים permalink

      שלומית יקרה, אני מסתבכת עם החתימה על הבלוג הוא מודיע לי שאני לא קיימת…

      בתאריך יום ד׳, 5 בספט׳ 2018, 23:47, מאת הקוראת הראשונה: שלומית עוזיאל,

    • תודה רבה, אלישבע! ההסבר היפה ש"עטלף" נגזר מ"מתעטף" (בכנפיו) אכן מופיע במילון האטימולוגי של ארנסט קליין. יורם יום-טוב מזכיר את ההסבר הזה בספרו ומציין שהוא מופיע בספר הזואולוגיה "תורת החי" של ישראל אהרוני מ-1923 – אף שיום-טוב עצמו מעדיף את ההסבר של "עלטה + עף" שהזכיר כאן גל.

      בעניין ההרשמה, נראה לי שזה בסדר כי קיבלתי עדכון אוטומטי שהיא התבצעה 🙂

  6. עדכון: בהגרלת העותק של "הרואים את הקולות" זכה טל שפרונג. טל, שלח בבקשה כתובת והספר יגיע אליך. שנה טובה!

    • טל שפרונג permalink

      ישששש!!!!
      איזה מגניב

      • אלישבע רוזנבוים permalink

        מזל טוב לטל! חבל שלא אני… אקנה אותו שנה טובה!

        בתאריך יום ה׳, 6 בספט׳ 2018, 12:20, מאת הקוראת הראשונה: שלומית עוזיאל,

        • הייתי שמחה אילו כולם היו יכולים לזכות – באמת שכל אחת מהתגובות המעולות כאן ראויה לפרס 🙂

  7. אוי גיא גנב לי…
    אבל אין ספק ששל טל הכי מעולה.

    ולמה גנב לי?
    כי יש לי זיכרון מאוד חזק שלי עומדת במרפסונת דירתי התל אביבית ומביטה מהופנטת במעוף השמיניות של העטלפים מהפיקוס לתות וחוזר חלילה. הם עפים בחרישיות מלווה בציוץ מאוד מסתורי. וכל זה, באמת באמת מעלף!

    • LOL צודקת! והאמת שבשורה התחתונה ה"עטלף" מוצדק מאין כמותו כי תראי כמה סיבות. לא היינו מצליחים למצוא כל כך הרבה הנמקות ל"חתול".
      וההסבר של טל מעולה, אבל אני מדגישה שלא מדובר בתחרות אלא בהגרלה 🙂

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: