לקוראים המהמרים: הגרלת ספרים
בשבועות האחרונים ראו אור שני ספרים שערכתי. עבודה רבה, יצירתית וסבלנית – של המחברים, שלי, של המעצבים הגרפיים, של אנשי זכויות היוצרים ועוד – הסתיימה בשניים מהספרים היפים ביותר שהייתה לי הזכות לערוך. החלטתי אפוא להציג אותם כאן, ולשתף את קוראי הבלוג בשמחה באמצעות הגרלה של עותק מכל ספר. נוסף על שני הספרים האלה, ישתתף בהגרלה ספר נוסף, שהקשר שלי אליו אינו מקצועי אלא אישי. וכדי להוסיף עניין, ההגרלה תיערך באמצעות משחק.
תחילה, מעט על כל ספר.
בספר "עופות", פרופ' יורם יום-טוב מציג בפני הקוראים את קבוצת בעלי החיים הייחודית הזאת – שכוללת ציפורים ששרות בשני קולות (כל אחת), ציפורים שמכניסות את הגוזלים לכיסים בכנפיים ועפות איתם, ועופות שמחממים את ביציהם באפר הרי געש – בסגנון למדני אך אוהב ומשעשע. הספר הוא ברמה אקדמית, ונועד בעיקר לסטודנטים לביולוגיה, לחוקרים ולחובבי טבע; לקהל הזה, ההנאה מובטחת – בין השאר בזכות שפע התמונות היפהפיות והאיורים, התופסים מקום שווה כמעט, בנפחו ובחשיבותו, לטקסט. הנה, להדגמה, תמונה של סוכי צנוע בסוכתו. אתם רואים, צנוע מאוד.
הצד החזותי החזק של הספר הפך את עריכתו למורכבת במיוחד – כל איור ותצלום היו צריכים למצוא את מקומם הנכון, הן מבחינת ההיגיון והרצף של הטקסט והן מבחינת העימוד, כך שעין הקורא תעבור בקלות ובאופן טבעי מהטקסט אל האיור ובחזרה.
"עופות" ראה אור בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה, והוא אחד מארבעת הכרכים המרכיבים את הספר "ביולוגיה של חולייתנים יבשתיים במבט ישראלי" (הקודמים הם "מבוא" ו"דוחיים וזוחלים", ובהמשך יראה אור גם "יונקים". את הכרכים שראו אור אפשר לקנות כאן).
הספר השני הוא "אנשי הכנרת", קטלוג של תערוכה בשם זה שאצר הצלם והאוצר גיא רז במוזיאון "בית אורי ורמי נחושתן" בקיבוץ אשדות יעקב מאוחד. התערוכה מציגה את יצירתו של הצלם המחונן נפתלי אופנהיים מקיבוץ עין גב, שצילם ילדים ומבוגרים, מראות מחיי הקיבוץ ונופים בעמק הירדן בשנים שלפני ומיד אחרי קום המדינה. בתערוכה מאות תצלומים נהדרים בשחור-לבן, ואם אתם מהצפון או מתכננים טיול צפונה, תוכלו לראותה עד שבת 12.4.14. הנה אחד התצלומים, שמצא חן בעיניי במיוחד.
רינה אנקורי, רחל ברקוביץ, עליזה שפרה'ס, שפרה ליס ואסתר קרסנגורסקי רוקדות על דשא בדגניה א', 1947
בקטלוג מופיעים עשרות תצלומים וכמה מאמרים, ובהם מאמר נרחב של רז וכמה טקסטים אישיים יותר שכתבו אנשים שהכירו את אופנהיים, ובהם בתו. עריכת קובץ כזה, הכולל כמה מאמרים שכתבו אנשים שונים, דורשת תשומת לב מיוחדת להתאמה ביניהם. לדוגמה, אחד הכותבים זכר את הצלם שהתהלך ב"בגדי שבת", לעומת בגדי העבודה של שאר חברי הקיבוץ; ואילו כותב אחר ציין שאופנהיים לבש "בגדי חקלאי", כדי לא להרגיש שונה מחבריו למשק. ייתכן, כמובן, ששני התיאורים מדויקים, ומקורם בתקופות שונות, או אפילו בימים שונים. אך כדי למנוע צרימה במפגש בין הטקסטים, בירר רז אילו בגדים לבש אופנהיים בדרך-כלל (חולצה מיוחדת בעלת כיסים רבים לציוד הצילום, ומכנסי עבודה) ולאחר מכן ניסחנו את התיאורים בשני המאמרים כך שכל זיכרון זכה לכבוד שהוא ראוי לו, ועם זאת לא נוצרה התנגשות ביניהם.
"אנשי הכנרת" השחור-לבן יוצר צמד נחמד עם "עופות" הצבעוני, כיוון ששניהם נועדו להתבוננות לא פחות מאשר לקריאה.
את הספר השלישי לא ערכתי: זהו ספר שכתב בן זוגי, אוהד עוזיאל, וכתבתי עליו כאן. הספר נקרא 100 Hidden Truths of Parenting, והוא מורכב משורת תובנות מצחיקות על חוויית ההורות לילדים קטנים ("אל תספר לילדיך שום בדיחה שאינך מוכן לחזור עליה 17 פעם"; "שום דבר לא משמח ילד כמו ללכת לרופא השיניים, אם התור הוא של מישהו אחר"). חריף ומצחיק (והמחבר יפה תואר). מי שלא יזכה בספר בהגרלה יכול לקנות אותו כאן, או לחכות קצת ולקרוא אותו כספר דיגיטלי בעברית.
ולמשחק המובטח: אם ברצונכם להשתתף בהגרלת הספרים, אתם מוזמנים לכתוב תגובה לפוסט. אם ברצונכם להשתתף בהגרלה של "עופות", ציינו בתגובה ספר שבו (או בשמו) נזכרות ציפורים; אם אתם מעוניינים ב"אנשי הכנרת", ציינו ספר שמופיעים בו צלם, צילום או תמונה; ואם תרצו להשתתף בהגרלה של 100 Hidden Truths of Parenting – הזכירו (הא, זה קשה) ספר שמדובר בו על יחסי הורים וילדים. אפשר להשתתף ביותר מהגרלה אחת.
שמות הזוכים יפורסמו בבלוג בעוד שבוע.
30.3.14 והרי תוצאות ההגרלה:
בספר "עופות" מאת פרופ' יורם יום-טוב זכה arialkn.
בספר "אנשי הכנרת", קטלוג תערוכה בשם זה שאצר גיא רז, זכתה יעל ארבל.
בספר 100 Hidden Truths of Parenting, מאת אוהד עוזיאל, זכה יוסי לוי.
אנא שלחו לי את כתובותיכם (אפשר דרך "צרו קשר") ואשלח לכם את הספרים.
מה אני עושה: עריכת תוכן ועריכה לשונית
מעניין עד כמה הספר "אמא עשרה פלוס" (והספרים הנוספים בסדרה) מאת דבורה עומר רלוונטי לימינו.
אני חושב ש"משפחתי וחיות אחרות" של ג'רלד דארל זצ"ל מכסה את כל הנושאים.
אל תיגע בזמיר
מדריך לציפורים של מזרח אפריקה מאת ניקולס דרייסון,
גם עונה על דרישת ההגרלה, וגם ספר מקסים שכדאי לקרוא, נכון?
שיהיה בהצלחה לכל המעורבים בדבר,
סופרים וספרים ועורכות גם.
תודה.
יוסי, תודה על התזכורת לספרים החמודים האלה! אני זוכרת במיוחד את הקטע על הג'ינס ה"אמיתיים" של תינוקת הזקונים. ברוך הבא לבלוג :- )
נעם, צודק! לקח לי רגע למקם שם את עניין התמונות, ואז נזכרתי בידידיו הציירים המטורללים של האח לארי…
לילך – :- )
מיכל – לא הכרתי, תודה על ההמלצה וגם על האיחולים!
את אלבום הצילום הערוך לעילא
תצלומי חלוצים לחופה של כנרת
מלווים בטקסט בעברית לא-קלה
אשאיר בלי קנאה לזוכה המאושרת
אך ביום-טוב ההוא חשקתי כעת
ולכן אמהר ואמשוך לי בעט
כי מה טוב לי מיום טוב שבא לי בזמן?
אותו כרך מבלי להוציא מזומן
ולהלן התשובה החלקית:
הבז של בוקאצ'יו ואדום החזה (של נסבו אני חושב)
ויונה ונער של מי-אם-לא מאיר שלו
כימים אחדים בו מעבר לדמויות אנושיות
מככבים גם העורבים וגם הקנריות
"השנה הגדולה" של אובמאסיק שלא תורגם
אבל יש בו ציפורים בשפע, ועלילה נחמדה גם
ומבית מדרשו של דארווין- מוצא המינים
שקיבל את השראתו מפרושי גלפאגוס הקטנים
וחיות הבר אשר ידעתי, והמוות והפינגווין של קורקוב
ואל הסוף אני ממש ממש לא קרוב
בקיצור- אעשה כל מה שנדרש ומותר
כדי להיות זוכה ומאושר
ובמידת הצורך אוכל לשלוף
את הכרכים המגדירים כל עוף ועוף
ממדריך מפה הציפורים
ועד לכמה כרכים נדירים
כמו birds of arabia שאין כמותו,
וירשתי מד"ר מלצר לאחר מותו
ואם עדיין זה לא יספיק אני עלול
להתחיל להביא מתכוני עוף מספרי בישול
אז לפני שזה הופך להיות בזוי
הזוי, או בלתי ניתן לחיזוי
אבקש ממך כידיד וקרוב ועמית-
העניקי נא לי את הספר שלומית
אין ספק שמשפחתי וחיות אחרות הוא בסקאלה אחרת, אבל לא בגלל החיות.
ומכיוון שאני נהנה לשמוע עופות אז אין ברירה אלא להיכנס למשחק: "הארי פוטר ועוף החול" 🙂
למען העופות: "ציפור הנפש" מאת מיכל סנונית, "ציפור גן עדן" מאת רונה לורי שבא, "ציפורים מתות בסתר" מאת קולין מקאלוג.
רינה ברוך
יש ספרי פרוזה שלא מדובר בהם על יחסי הורים וילדים?
גאווה ודעה קדומה.
המומלץ לקמב"ץ – יצאת גדול. אגב, Birds of Arabia מופיע ברשימת הספרות של "עופות".
arialkn – נכון; והיי, נכון, הארי פוטר!
רינה, טוב לראותך!
אוריאל, LOL, אבל נעניתי לאתגר. בינתיים עלו בדעתי כמה ספרים די ותיקים, מעניין אם במקרה או לא: "אי המטמון", "זאב הים" ו"מרטין עדן" (שניהם של ג'ק לונדון, שהעדיף כנראה לא לערב הורים), "רובינזון קרוזו". כל אלה קצת דומים מבחינת התקופה והרקע, כנראה משום כך נזכרתי בהם יחד. "ספינות הלב" של בנואט גרול כל כך מרוכז בסיפור האהבה, שכל אזכור של הורות בו נדחק ממש לשוליים. "וזרח השמש" של המינגוויי, והאמת, גם "הזקן והים", לא? "בעל זבוב". "הנסיך הקטן" :- )
נפלא, ברכות על הספרים החדשים, שניהם נראים מרתקים!
אני (כחובבת שוקולד וספרי ילדים) נזכרתי במצלמה שיכולה להעביר שוקולד – וגם ילדים – ברחבי העולם, מתוך "צ'רלי והשוקולדה" של רואלד דאל.
יעל, תודה, ספר מקסים! אגב, הקראנו אותו לילדים לא מזמן, והם היו מרותקים. והיה רגע מצחיק: כשהגענו לקטע שבו צ'רלי קונה חטיף שוקולד בעשרה סנטים, אביגיל אמרה לי "זה בטח ספר מאוד ישן". הופתעתי מהבקיאות שלה במחירי ממתקים בארצות הברית בתקופות שונות (אחרי הכל, בת חמש) ואמרתי "נכון, איך את יודעת?". השיבה הילדה: "הכריכה ישנה".
גם אנחנו קראנו את הספר שוב ממש בשבוע שעבר, ונקלענו לוויכוח משעשע בין הצאצאים. לילה קראה את הגרסה המקורית באנגלית, שבה לאוגוסטוס השמן קוראים אוגוסטוס גלופ, אבל נור זכר את אוגוסטוס מהתרגום לעברית, שבו הוא נקרא – בהברקה תרגומית של ממש – אוגוסטוס שלוק.
אני רואה שסדנת התרגום שלך ממשיכה להתקיים!
תמונה קבוצתית עם גברת/ היינריך בל
אני הגברת והתמונה הקבוצתית היא בספר הצילומים הכל כך מסקרן הזה.
אז ככה. אני הולך על כל הקופה:
יחסי הורים וילדים – "בראשית", מאת הקב"ה ו/או מי מטעמו (במיוחד עקדת יצחק);
צלם – "הי, מה קורה פה?", מאת ברברה שולץ, נוסח עברי – חגי ברקת (על פרופסור תחכמוני וכלבו הנאמן שרלוק. שרלוק הוא גם צלם);
עופות – "הכל על האש", מאת דרור פילץ (יש קטע חזק מאד ומרגש עם עופות וגריל).
שלוש הגרלות! כל הספרים של ג'ראלד דארל הענק
1. ציפור הלעג
2. חיות, ציפורים וקרובים (יחסי משפחה בכלל אבל האמא זה משהו!)
3. חובב טבע – ספר שכתב עם לי דארל והוא בעצם גם אלבום צילומים מרהיב
גל – ברוכה הבאה! "תמונה קבוצתית" – תיאור מדויק להפליא של "אנשי הכנרת". תודה.
גיא – משובח. תהיתי אתמול אם מישהו יבחר את התנ"ך, ו"בראשית" הוא בחירה עוד יותר אלגנטית. ופילץ, אח, פילץ. היינו בסדנת גריל שלו, סוג של דרך אל האושר.
פני, ברוכה הבאה לבלוג. "ציפור הלעג" ספר מתוק. את "חובב טבע" אני לא מכירה (אני אוספת פה המלצות). ובהצלחה רבה עם "ספר הקסטות".
"עופות" של פרופ' יורם יום-טוב (1).
ההגדה של פסח (3).
את פשושה :-*
מכיוון שרבים הזכירו את דארל אני אמנע
במקום זה, אזכיר את הספר הנפלא "גשר ציפורים" של בארי יוגארט.
ולענייני משפחה (וצילומים) אזכיר את ספרו האחרון של הסופר האהוב עלי:
לשוט מעבר לשקיעה/ רוברט אנסון היינליין
מ"מאה שנים של בדידות" נחרטו בזכרוני צילומי הדאגרוטיייפ הדוהים עם השנים, וספר אהוב על אליה "Rooster's off to see the world", של אריק קארל.
את הספר השלישי כבר יש לנו 🙂
שלומית יקרה!
נהניתי מהרעיון ומתיאור הספרים. מתאורך את העבודה שהושקעה בספר "עופות" והמאמץ ליצור רצף עם מעברים בין הטקסטים והאיורים, דמיינתי את עצמי כנילס הולגרסון, של סלמה לגרלף, רוכבת על גבו שלאווז ורואה את האקסטים הכתובים כשדות זרועים שורות שורות של אותיות כשהתמונות הן מגדלי תצפי ת שעליהם ננחת, נתרשם, נאסוף כוחות ונמשיך במעופנו.
כשהמשכתי לקרוא את הפוסט נזכרתי בבובה זיוה, ספר ילדות שכולנו אהבנו שכולו תמונות מצולמות של בובות תיאטרון וחצר קבוץ (גבעת חיים) ובכל הסדרה של לאה גולדברג על ילדים בעולם עם הצילומים של חנה בריק וכמובן ב"דשנקה" של קרל צ'אפק.
ואני שמחה שאת הספר מלא התובנות על ילדים מקסימים שמעלה חיוכים ומעורר צחוק ובעיקר תובנות – אני שמחה שהוא נמצא בספרייתי ושאני יכולה תמיד לחזור אליו.
תודה!!
גל, תודה רבה על ההמלצה, לא שמעתי על "גשר ציפורים".
טליה – בחיי שחשבתי על הדאגרוטיפים ב"מאה שנים". great minds וכו'.
אלישבע – איזה דימוי מקסים של האיורים והתצלומים כמגדלי תצפית. ומעניין גם שהזכרת את לגרלף, אני קוראת עכשיו ספר אחר שלה בשם "ירושלים", והוא נהדר (היא אף זכתה בפרס נובל לספרות, בעיקר בזכות שתי היצירות האלה).
האמת שנכנסתי לאתר סתם לקרוא קצת על עריכה לשונית כי יוצא לי מידי פעם לכתוב קצת על ילדים ותהיתי אם יש מצב להוציא את זה בצורה יותר מקצועית (סתם בשביל הכיף, פרנסה לא תצא מפה 🙂 ובדיוק ראיתי את ההגרלה על הספר של בן זוגך שנראה מאוד מעניין.
הספר הראשון שחשבתי עליו, יחסי אבא עם ילד (עוד מהשלב שהוא עובר) הוא:
"מזל טוב אתה בהיריון" של רוזנשטיין אורן.
בהזדמנות אני אספר לך איך התחלתי לכתוב כי יש לך חלק בזה 🙂
היי רועי, נשמע מסקרן :- )
אוי, איך פספסתי! ברכות על הספרים המעניינים והיפים.
תודה, ענבל! ובאמת חבל, כי ההגרלה שלך נתנה לי את הרעיון בעצם, ועוד זכיתי בה : ) טוב, אולי תהיה עוד הזדמנות…