דילוג לתוכן

"כזכור", "כאמור", "כמובן": מתי כדאי ומתי הן מיותרות?

ספטמבר 5, 2019

כתיבה או עריכה של טקסט דומה לסלילת דרך. אנחנו מזמינים את הקוראים לנסיעה ושואפים, בדרך כלל, שהיא תהיה חלקה: שקוראינו יתקדמו בקלות ובנוחות, ולא ייתקלו במהמורות ובשילוט לא-ברור.

סוגיית ה"שילוט" בטקסט עלתה בדעתי בעקבות ספר חדש שנחת על שולחן הבלוג, "תכתוב תרוויח" של צפריר בשן. הספר עוסק בכתיבה של טקסטים קצרים, כגון פוסטים וטקסטים שיווקיים, ונקודה שלכדה את תשומת לבי הייתה עצה לגבי השימוש במילים "כזכור", "כאמור" ו"כידוע", ובקרובתן "כמובן".

בשן מפגין זהירות בריאה לגבי כללים; הוא יודע היטב שכמעט כל כלל נכון – ובכן – בדרך כלל. תלוי בסוג הטקסט, בכותב ובקהל. ובכל זאת, הוא ממליץ בחום להימנע משימוש במילים כגון "כזכור", "כאמור" ו"כידוע": "כזכור למי בדיוק? כידוע למי בדיוק? ואם כבר אמרתם, אז למה להגיד כאמור ולחזור על זה?" ומסכם – אם השתמשתם באחת המילים האלה, "סימן שאתם חוזרים על עצמכם, או שאתם מניחים הנחות לא מבוססות".

יפה. הרהרתי מעט בתובנה הזאת, וחשבתי שאם הטקסט הוא דרך שהקוראים נוסעים בה, הרי ש"כזכור" ו"כאמור" הם סוג של שלטים: "שימו לב, את זה ידעתם עוד לפני שהתחלתם לקרוא" או "שימו לב, על זה דיברנו קודם". בדרך כלל, בטקסט קצר אין צורך ב"שלטים" כאלה, ואם הם מופיעים – כדאי לבדוק מדוע: מעבר לבעיות האפשריות שהמחבר מצביע עליהן (חזרות מיותרות או הנחות לא-מבוססות), ייתכן שהטקסט מסובך מדי ואפשר לפשט אותו.

וכאן אנו מגיעים לקרובה "כמובן". בשן כותב, וצודק:

"ויש גם את כמובן, כמובן. הוא כבר פחות חד משמעי מאחיו. מצד אחד, יש בו הנחת יסוד לא ראויה (שמשהו הוא מובן), אבל מצד שני, הוא דרך נהדרת להוביל למסקנה – ובפרט למסקנה שאליה רציתם להוביל את הקוראים. אז כמובן כן ראוי לשימוש, אבל לשימוש מושכל. הוא יכול להוציא אתכם מתנשאים (כמובן), אבל הוא יכול גם להראות לקורא שהוא חשב על כל זה בעצמו (כמובן!)".

"כמובן" הוא כלי מועיל במיוחד בטקסטים מורכבים, ועוד יותר במיוחד – כאשר הם פונים לקהל מגוון. וכל קהל המונה יותר מאדם אחד הוא הרי מגוון: לכל קוראת או מאזין יש השכלה, ניסיון ורקע שונים. למשל, יש מי שיודע כמובן מאליו ש-apricot פירושו "משמש" או שקומיקס אינו הסוג היחיד של אמנות שיש לו שפת סימנים מוסכמת. ויש מי שיודע, אבל יידרש לו רגע כדי לשלוף את המידע הזה, ויש מי שיודע במעומעם או איננו יודע. וכיוון שזה המצב, "כמובן" יכול לתת לקוראים שיודעים תחושה שלא זלזלנו באינטליגנציה ובידע שלהם, ובינתיים לסייע לשאר הקוראים לשלוף מזיכרונם את הפרט הרלוונטי ולספק אותו למי שידע במעומעם או לא ידע. ה"כמובן" הוא, אפוא, כלי מעולה ליצירת "חוויית נסיעה" חלקה בטקסט.

ובעניין אחר: הרצאתו של ד"ר אורי מלמד "פתגמים ומקבילותיהם בלשונות העולם: שימושים בפתגמי עם שנשתרשו במילון העברי ובדיבור העברי" תתקיים ביום חמישי 12.9.19 במסגרת סדרת "עורכים מארחים", בעריכתי, בקמפוס האוניברסיטה הפתוחה ברעננה. הכניסה בלא תשלום, קוראי הבלוג מוזמנים ביותר. פרטים בהזמנה וגם כאן.

14 תגובות
  1. זאב רז permalink

    נהדר

  2. משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    יפה ונכון.

  3. Noshe Redlich permalink

    "נסיעה חלקה" כפי שאת מגדירה אותה תלויה בשימוש הנכון והמושכל במילים אלו. "כמובן" יבוא רק לגבי עובדה מוכחת ולא לגבי אמונה או דבר שהוא ספק. אלא עם המאמר פונה אך ורק לקהל שלגביו הדבר הינו עובדה. "כאמור" יבוא רק בצירוף ההפניה למקום שם הדבר נאמר הדבר. בנ"ל "כזכור". זה גם נותן יתר אמינות לדבריך כי אתה נותן לקורא כלים לבחון את דבריך.

    • משה, נכון ותודה! לגבי "כמובן", השאלה היא כמובן 🙂 מהי בעינינו עובדה מוכחת. לגבי "כאמור" ו"כזכור", גם אם הדבר אכן נאמר, השאלה היא אם צריך בכלל לומר אותו שוב, ואם כן – האם צריך לציין שזה "כאמור" או "כזכור", או שיש פתרון יותר אלגנטי. אבל בהחלט יש גם מקרים שבהם "כאמור" ו"כזכור" משתלבות היטב.

  4. Netta permalink

    בדרך כלל אני משתמשת ב"כאמור" לפעמים בהתכתבויות מקצועיות כשניכר שהצד השני לא טרח לקרוא את הדו"ח המלא לפני שהגיב ועכשיו כופה עלי התכתבות ארוכה וחסרת טעם. לגמרי ביקורת "מעודנת" (שלא לומר פאסיב אגרסיב) מול אנשים שאני לא יכולה לשלוח אותם ללמוד הבנת הנקרא ולהפסיק לבזבז לי את הזמן.

  5. כמובן!

    והזכרת לי שחברותי לעבודה פעם,
    היו צוחקות עלי שאני מרבה להשתמש במילה "הרי"
    (לא בכתיבה כי אם בדיבור) כאילו מניחה שכבר סיפרתי משהו
    כשלמעשה אני רק מתחילה את הסיפור.

  6. Zvika Agmon permalink

    כזכור, כאמור וכמובן — למדנו עוד. תודה רבה.
    ואיך יכול אדם להיות מנוי של "עורכים מארחים"?

    • תודה לך, צביקה! אשמח מאוד שתבוא, אפשר להצטרף לרשימת התפוצה של אירועי האוניברסיטה הפתוחה בלינק הזה (משמאל למעלה). הניוזלטר כולל מידע על כלל האירועים (השווים) באוניברסיטה הפתוחה, כמו קונצרטים, ליל המדענים והמדעניות וההרצאות של עורכים מארחים, שבולטות למרחוק הודות לרצועה האדומה עם הלוגו של ספר ויונה 🙂
      https://www.openu.ac.il/events/

  7. מעניין. חושב ש"כאמור" מתאימה כאשר רוצים לדבר על אותו עניין בהקשר אחר. הבעיה עם "כזכור" ו"כידוע" היא אחרת. היא אינה מקשרת דווקא למקום אחר בטקסט אלא לידע מוקדם של הקורא, וברוב הפעמים הקורא לא שותף לידע או לזיכרון של הכותב

    • היי דרור, תודה רבה. כן, שתי אלה באמת מפנות לידע קודם של הקוראים, אבל גם משמשות כ"תירוץ" לומר את מה שכביכול מזכירים. כך שלפנינו כלי דו-שימושי – גם מפרגן לקוראים שהם כבר יודעים (חלקם כנראה אכן יודעים), וגם מוסר את המידע לאלה שלא יודעים.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: