דילוג לתוכן

צריך לתקן, stat

אוקטובר 6, 2024

נפתח במה שצריך לפתוח בו כל דבר כעת: זוהי אחריותנו להחזיר את החטופות והחטופים מעזה, בהקדם. הפקרתם על ידי ממשלת ישראל היא בושה מוסרית, אנושית ולאומית. סליחה, לירי, סליחה, נעמה, סליחה, אגם, סליחה, רומי, עידן, מתן, עופר, סשה, כל 101 החטופים הנמצאים כבר שנה (!) בידי מחבלים.

אחד הדברים שאני מסיחה בהם את דעתי בשנה האחרונה הוא סדרת בית חולים בלתי מזיקה ברובה, שבה הרופאים והרופאות דורשים כפעם בפעם שדבר־מה יקרה stat, כלומר באנגלית "מיד", בעיקר בהקשר רפואי. בהזדמנות מסוימת תהיתי בקול אם ה-stat הזה קשור ל"סטטיסטיקה", מישהו מבני הבית סבר שלא, והנה ההסבר מדוע כן.

stat היא קיצור של המילה הלטינית statim, שפירושה "מיד, ללא עיכוב". statim עצמה נגזרת מן הפועל הלטיני sto (stare), שפירושו "להישאר במקום" או "לעמוד" – קצת בדומה ל"בַּמקום" או "על המקום" ואפילו ל"על רגל אחת" בעברית. הפועל הלטיני sto העניק לנו גם את status, סטטוס, כלומר "מעמד" או "המצב שבו עומדים הדברים"; ודרכו, אכן, גם את statistics, "סטטיסטיקה".

מ"סטטוס" קיבלנו גם את המילה האנגלית statue, "פֶּסֶל". הפועל הלטיני sto קרוב, כצפוי, גם לפועל האנגלי to stand.

9 תגובות
  1. תמונת הפרופיל של לא ידוע
    משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    bring them home now!!!

  2. תמונת הפרופיל של לא ידוע
    משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    שלומית,

    את מסיחה את דעתך בגלל דאגתך.

    כבר נאמר במשלי יב כה: דְּאָגָה בְלֶב אִישׁ יַשְׁחֶנָּה וְדָבָר טוֹב יְשַׂמְּחֶנָּה

    רש"י כתב: "דאגה בלב איש ישיחנה" ואת מסיחה/מְשִׂיחָה את דאגתך בבלוג.

    שתי הערות:

    רש"י לא כתב את דבריו. עד היום לא נמצא ולו כתב יד אחד שלו. את כל השפע העצום של פירושיו (כינויו היה "פרשנדתא") אנו יודעים היום מתלמידיו, ששמעו מפיו, כתבו אותם והעבירו לדורות הבאים.

    הספר העברי המודפס המוקדם ביותר הידוע לנו הוא פירוש רש"י לתורה, שהודפס ברג'יו די קלבריה (איטליה) בשנת 1475 ובו מופיע לראשונה הכתב המכונה "כתב רש"י", בגלל שנעשה בו שימוש לפירושי רש"י. כפי הנראה, רש"י לא הכיר כתב זה – הוא נפטר 370 שנה לפני הוצאת הספר לאור. כמו כן, הוא היה אשכנזי והכתב הוא כתב ספרדי שהיה בשימוש בספרד.

    אלקנה

  3. תמונת הפרופיל של arikbenedekchaviv

    בבלוג שלי יש STAT, לקח לי זמן להבין מה זה בכלל. עכשיו אני מבין שזה גם "מייד".

    טוב לדעת

    שנה טובה

  4. תמונת הפרופיל של Moshe Redlich
    Moshe Redlich permalink

    החכמתי, תודה.

  5. תמונת הפרופיל של motior

    תודה רבה על המידע המעניין
    ובהחלט צריך להחזיר את החטופים

כתיבת תגובה