בולען או הייטקס? מילות השנה 2022

בעוד הגרגרים האחרונים צונחים בשעון החול של 2022, הקדשנו את פינתי "מוציאה לשון" בתוכנית הרדיו "מה שכרוך" ל"מילות השנה" של האקדמיה ללשון העברית (ההצבעה בעיצומה!) ושל כמה מילונים מרכזיים בשפה האנגלית. את הפינה המוקלטת תוכלו לשמוע כאן (דקה 49).
זוהי השנה השלישית שבה האקדמיה ללשון העברית מזמינה את הציבור לבחור את "מילת השנה" לקראת יום העברית – כ"א בטבת, יום הולדתו של אליעזר בן־יהודה, שיצוין השנה ב-12 בינואר. בשנת 2020 (אז "מילת השנה" הייתה רק אחת מ-6 קטגוריות) נבחרה המילה "מָטוֹש", וב-2021 נבחרה המילה "טרלול".
על פי ההסבר באתר שלה, האקדמיה ללשון הזמינה וקיבלה מהציבור מאות הצעות ל"מילת השנה", בחרה 9 מהן וכעת אפשר להצביע ולבחור מביניהן כאן. "מילת השנה" נועדה להיות מילה ש"מסמלת בצורה הטובה ביותר את השנה החולפת", או כדבריו הפיוטיים יותר של צוות "מילת השנה" של מילון אוקספורד (בתרגום שלי): "מילה או ביטוי המשקפים את האתוס, מצב הרוח או הנושאים שהעסיקו אותנו ב-12 החודשים האחרונים, ואשר יש להם פוטנציאל להמשיך לשאת מטען תרבותי גם בשנים שיבואו".
תשע המילים המועמדות להיות מילת השנה של האקדמיה ללשון הן:
מבין אלה, "אקלים", "משכנתא", "מגדר" ו"הזיה" (או "הזוי") תופסות מקומות מרכזיים בשיח זה אי-אלו שנים, ואני עצמי לא הייתי בוחרת בהן כמייצגות מובהקות של השנה האחרונה דווקא.
הביטוי "מלא-מלא" וקרובו "על מלא" אמנם נמצאים בשימוש זה אי-אלו שנים, למיטב זיכרוני מאז הדרישה של משה כחלון לתיק אוצר "מלא-מלא" לקראת כהונתו כשר אוצר החל מ-2015; בלוג הבלשנות "דגש קל" מדווח על "על מלא" בפוסט מ-2016, ורוביק רוזנטל מתעד אותו בהקשרו הפוליטי בפוסט מתחילת 2021, כלומר לפני שנתיים. אך אין ספק שבמהלך הבחירות האחרונות ואחריהן זכו גם "על מלא" וגם "משילות" לרלוונטיות רבה.
מועמדת נוספת ומעניינת ברשימת האקדמיה היא "חמלה". בשנים האחרונות אנו אכן מרבים לשמוע את הדרישה ל"חמלה", כלומר לאמפתיה והכרה בכאב של הזולת המאפשרות עזרה וריפוי. אך מבין מועמדוֹת האקדמיה, המילה הקולעת ביותר בעיניי היא "בולען". 2022 היא השנה שבה עברו הבולענים מים המלח לנתיבי איילון, ו"בולען" משקפת נאמנה גם את יחסינו המעורערים עם הטבע ואת הסכנות שהם גורמים, גם את הפרטצ'יות הישראלית – לכאורה – ואת הסכנות שהיא גורמת, וגם את התחושה המשותפת לרבים מאיתנו, כל אחד מסיבותיו-הוא, שהקרקע הממשית והמטאפורית שאנחנו חיים עליה אינה יציבה. שמחתי לגלות שלציבור המצביעים של האקדמיה ללשון יש טעם מצוין, ונכון למועד כתיבת השורות האלה, המילה "בולען" מובילה עם 25% מ-7,656 הקולות (הבאה אחריה היא "משילות").
ומה עוד?
אילו מילים נוספות מתאימות לכהן כ"מילת השנה" של 2022? "ארץ נהדרת" העניקה לנו את "הייטקס", שהגיעה בזנב של 2021 אבל תפסה תאוצה ופופולריות ב-2022. מעניין להבחין ש"הייטקס" נטבעה בתקופה מצוינת בתחום, וכי 2022 מסתיימת לצערנו דווקא בתקופה של משבר מסוים; וכן שעל פי הדיווחים, אנשים שעובדים בהייטק לא אומרים "הייטקס".
מי עוד ליוו אותנו ב-2022? "בינה מלאכותית", בעקבות עלייתן המטאורית של מידג'רני ו-GPT-3 השנה; הביטוי החביב "ותראו ישועות" (כגון: "נסו את מידג'רני ותראו ישועות"), מטבע לשון מהעולם החרדי שגויס לטובת הנטייה הישראלית מאוד לחלק עצות; ובשולי האירועים של הימים האחרונים נתקלתי ב"טרלול רגרסיבי", על משקל "טרלול פרוגרסיבי" הוותיק.
ומה באנגלית?
צוות מילת השנה של מילון אוקספורד בחר השנה בצירוף goblin mode, ביטוי סלנג שפירושו להתנהג בעצלנות, ברישול ובאנוכיות, לכאורה בעקבות סגרי הקורונה שאפשרו לנו לחיות בפיג'מה ולהתעלם מזולתנו. בחירת המילה של מילון אוקספורד נעשתה השנה לראשונה על ידי הצבעה של הציבור, והשתתפו בה למעלה מ-300,000 איש. מילון מריאם–ובסטר בחר ב-gaslighting, או גזלייטינג בעברית. ואילו מילון קיימברידג' בחר במילה המפתיעה homer. אין קשר להומרוס, אלא לבייסבול (home run); המילה זכתה לחיפושים רבים במילון לאחר שהופיעה ב-Wordle. שני המילונים האלה לא נעזרו בהצבעה של הציבור, אך הביאו בחשבון מילים מרכזיות שמשתמשי המילון חיפשו במהלך השנה.
•
תודה לכל מי שהצטרפו לדיון בנושא מילת השנה בפייסבוק.
אני דווקא בוחר בהזיה כי אני מרגיש שזאת שנה הזויה. גם התחרות הזאת קצת הזויה לטעמי…
שנה הזויה – פייר, נימוק משכנע.
תחרות קצת הזויה – בעניין זה למדתי לאחרונה את הביטוי הנאה don't yuck my yum 🙂
מה פרוש הביטוי? הום הכוונה היא "אל תיגע בגבינה שלי"?
היי משה, don't yuck my yum פירושו אל תגיד פוי על מה שמוצא חן בעיניי, אל תקלקל לי את הכיף : )
״וסיבותיו- הוא״, כתבת.
נדמה לי שיש לומר ׳סיבותיו שלו׳.
כך למדתי מ״ודייק״
שלום אילן, הערה מעניינת; נועצתי באקדמיה ללשון וקיבלתי מצופי שקלים את התשובה שזוהי דרך לגיטימית להדגשה, המופיעה כבר בתנ"ך: "וּפִגְרֵיכֶם אַתֶּם יִפְּלוּ, בַּמִּדְבָּר הַזֶּה" (במדבר יד, לב).
רוב תודות!
לי נראה שהביטוי הוא "וסיבותיו עימו".
"וסיבותיו עמו" – המשמעות קצת אחרת: יש לו סיבות, והוא או אנחנו לא נאמר מהן.
לי נראית ביותר המילה "משילות" או נכון יותר חוסר משילות. על זה דובר רבות- אך לצערי נעשה מעט- כל השנה. על הבולען רק בחודשים האחרונים. על הפרטצ'יות הישראלית עוד מימי קישון העליזים והמפתח שאצל הג'ינג'י שיצא למילואים.
היי משה, הבולענים בנתיבי איילון באמת התחילו להופיע לקראת סוף השנה (שרת התחבורה מרב מיכאלי פנתה בבקשה להישאר בבית וכו' בעקבות הבולען בספטמבר 2022); אבל היו גם אחרים פחות דרמטיים לפני כן – הנה כתבה בטיימאאוט מסוף 2021:
https://timeout.co.il/%D7%91%D7%95%D7%9C%D7%A2%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%A2%D7%99%D7%A8/
וכן, הפרטצ'יות הישראלית ותיקה ואמינה כמו death and taxes. ומשילות אכן מילה חמה.
כמעט שכחתי מבולענים, עד שבדרך חזרה מתל אביב לראשל"צ ניתקלנו בבולען (חדש דנדש?… נדמה לי שפעם היתה שם רק שלולית בחורף!) ממש בכניסה לרחוב שלנו…
היי נינה, וואו. טוב שאתם בסדר. אתמול נוצר בולען חדש ברחוב פנקס בתל אביב, כלומר לא רחוק מביתנו. האזור כולו בבנייה – רכבת קלה ובניינים חדשים – וזו כנראה התוצאה…
הבולען "שלנו" נראה קטן יחסית, אבל מספיק שגלגל אחד של המכונית היה קורס לתוכו… ואצלנו בסביבה אני חושבת שזו סתם הזנחה…