תעלומת השוברים החסרים
לרגל יום הולדת מתקרב, יצאתי לחפש שובר מתנה של הוצאת ספרים. מצאתי את מבוקשי בהוצאה משובחת, אבל בהזדמנות זו גיליתי שהיא בין המעטות שיש להן שוברי מתנה. למה, בעצם?
כידוע לכולנו, שוק הספרים בישראל היה בעייתי הרבה לפני הקורונה. הוצאות הספרים מפצירות בקוראים שיקנו ישירות מהן, משום שקנייה בצומת או בסטימצקי משאירה את חלק הארי של המחיר בידי הרשת. זוהי אחת הסיבות לחשיבותו של שבוע הספר (שבוטל השנה): זו ההזדמנות העיקרית של ההוצאות למכור את ספריהן בעצמן.
הקוראות והקוראים המודעים, שיחפצו לקנות ישירות מההוצאות, ייתקלו בכמה קשיים עיקריים. אחד הוא הקנייה אונליין, שבה קשה יותר לדפדף ולהתרשם. שני הוא ההגבלה לספרים של הוצאה אחת מסוימת. ושלישי, ואולי הגדול ביותר, הוא חוסר האפשרות להחליף: חלק ניכר מקניות הספרים בישראל נועדו למתנות – ואם קנינו למישהי ספר מאתר ההוצאה, לא תהיה לה אפשרות להחליף אותו.
שובר מתנה הוא פתרון מושלם לעניין ההחלפה: הקונה רוכש מתנה במהירות המייל (גם אם נזכר בעניין ברגע האחרון, בשבת או בסגר) וההוצאה מקבלת את הכסף מראש, עוד לפני שהתבקשה לארוז ולשלוח ולו ספר אחד. הנמען המאושר יכול לבחור מה שירצה.
ובכל זאת, ככל שהצלחתי לראות, כמעט לכל ההוצאות – הגדולות, הבינוניות והקטנות – אין שובר מתנה. למי כן יש? ל"לוקוס", ל"תשע נשמות" (אולי להיסטוריה המשותפת שלהן יש קשר לעניין) ול"קולקטיב הספרותי" (מיד נגיע אליו). התקשרתי לשירה חפר, המייסדת והעורכת הראשית של לוקוס, לחקור בעניין.
"אנחנו מציעים שוברי מתנה מאז ומתמיד," סיפרה חפר. "אפשר לצרף ברכה אישית וגם לקבוע את התאריך שבו השובר יישלח למייל של המקבל, למשל תאריך יום הולדת. באותו זמן, השולח יקבל אישור מסירה. שובר מתנה שלנו הוא אפשרות לתת משהו מיוחד – בספרים עצמם, בתרגום ובעיצוב שלהם – וכמובן, השובר מאפשר גם מבחר."
אם עוד הוצאות יציעו שוברי מתנה, זה יהיה כנראה נחמד לשני הצדדים. ואם כבר, אולי כדאי להוסיף גם אפשרות לאריזת מתנה, חינם או בתשלום. כן, כרגע רוב הקונים רוכשים את הספרים לעצמם – אבל הרי באנו לשנות. ואם לאמזון יש אריזת מתנה לספרים, ייתכן מאוד שהם יודעים מה הם עושים.
ומה בעניין שני הקשיים האחרים שהזכרנו למעלה – הרצון לדפדף ולהתרשם, וההגבלה לקניית ספרים של הוצאה אחת בלבד? בעניין הדפדוף, באתרים של כמה הוצאות – לא בכולן – אפשר לקרוא דוגמה נדיבה מתוך הספר. זו אפשרות לא רעה, בייחוד, אך בהחלט לא רק, כאשר החנויות הפיזיות סגורות. ובעניין המבחר, להוצאות גדולות וותיקות יש גם מבחר בהתאם. ואשר לקטנות, גם כאן כדאי לשים לב לקולקטיב הספרותי – שיתוף פעולה של 11 הוצאות קטנות ועצמאיות, שמאפשר לקנות באותו אתר ספרים של כלל ההוצאות האלה ואפילו מארזי ספרים שמשלבים ספרים של הוצאות שונות, כגון מארז ספרות צרפתית או קובצי סיפורים.
אולי הירידה בהנפקת שוברי המתנה נובעת גם מהעדפותיהם של נותני ומקבלי המתנות.
בקרב הסובבים אותי אני מבחין בנטייה גוברת להחליף שוברי מתנה ב"תלושים אוניברסאלים" (כלומר כסף), בגלל שהם מאפשרים למקבל לבחור איזו מתנה שהוא רוצה ולא רק את המוצרים מן המשפחה שהשובר מאפשר (כמו ספרים או בגדים)
היי מיכאל, באמת יש יתרון לתווי קנייה או תלושים שכוללים אופציות רבות, אבל הוצאות הספרים עצמן – להבדיל מסטימצקי, צומת או "עברית" – לא כלולות למיטב ידיעתי בתווי קנייה למיניהם, כמו נניח תו הזהב, שכולל את סטימצקי.
כמו כן, אותו בית עסק יכול כמובן למכור שוברי מתנה מטעמו וגם להיות כלול בתו קנייה כלשהו. אם נחזור לסטימצקי, הם כלולים בתו הזהב, שעובדים יכולים לקבל כמתנה לחג, אבל בחנויות סטימצקי עצמן אתה יכול לקנות כרטיס מתנה של הרשת, שתופס רק בה. בקיצור אפשר גם וגם, ובמקרה שלפנינו, ברוב ההוצאות זה לא זה ולא זה.
ייתכן שלא הובנתי (באשמתי – כי קצת התבדחתי).
כשכתבתי "תלושים אוניברסלים (כלומר כסף)" באמת התכוונתי לכסף – כזה שאפשר להשתמש בו כדי לקנות בסופר, לשלם לספר או למתקן האופניים וגם כדי לקנות ספרים.
כל התווים למיניהם יוצרים הגבלה שאנשים לרוב אינם מעוניינים בה.
אה, סליחה LOL
כמו שאמר ההוא במכס – ירצו יאכלו, לא ירצו לא יאכלו.
אפילו לא ידעתי שאפשר לקנות ישירות מההוצאה… בכל מקרה אני הפסקתי לקנות ספרים. אני לא דוגמא טובה לכלום 🙂
הוצאות הספרים ודאי מקוות שאתה לא דוגמה מייצגת : )
(שואל בספרייה? מעבירים בין חברים?)
שואל בספרייה
הי
אני קורא ותיק שלך
כתבת פעם משהו שהפריך את הקשר כביכול בין המילים
Salt ו Salary
תוכלי להפנות אותי למאמר שלך בנידון?
תודה
חנן נהרי
בתאריך יום ה׳, 15 באוק׳ 2020, 09:50, מאת הקוראת הראשונה: שלומית עוזיאל,
שלום חנן, כיף לשמוע, תודה רבה לך!
לדעתי לא כתבתי על salary ו-salt; מילון מריאם-ובסטר המצוין גורס שיש קשר:
https://www.merriam-webster.com/dictionary/salary
סופשבוע נעים!
שלומית