ספר אמנות: פירוק והרכבה
סקוט מקלאוד, יוצר ותיאורטיקן של קומיקס, הצביע על כמה שלבים בהתפתחותו של אמן קומיקס, המתאימים – כפי שהבחין בעצמו – להתפתחותם של אמנים ויוצרים בכלל. בספרו Understanding Comics (שאף תורגם לעברית), מקלאוד מגדיר בין השאר את שלב ה"ביצוע", כלומר המיומנות (איך מציירים פנים? איך מציירים פרספקטיבה?); את שלב ה"מבנה", כלומר הארגון, התכנון והקצב של היצירה; ואת שלב ה"סגנון", כלומר פיתוח סגנון אישי וייחודי. אמן יכול לעצור לאחר כל אחד מהשלבים האלה, וכך להיות ביצועיסט טוב וראוי, או יוצר טוב בסגנון קיים, או אפילו אמן בעל סגנון ייחודי משלו. לחלופין הוא יכול להמשיך הלאה, כדי "לגלות את כל מה שצורת האמנות הזאת מסוגלת לעשות. יוצרים שבוחרים במסלול הזה הם במקרים רבים חלוצים ומהפכנים – אמנים שרוצים לטלטל את המערכת, לשנות את דרך המחשבה של אנשים, להטיל ספק בחוקים הבסיסיים ששולטים בצורת האמנות שבחרו". מקלאוד מציין כמה יוצרי קומיקס מהפכנים כאלה, ובהם – במשתמע – הוא-עצמו; כמהפכנים "בצורות אמנות אחרות" הוא מציין את פיקאסו, וירג'יניה וולף ואורסון וולס.
נזכרתי בתובנה הזאת של מקלאוד בעקבות הרצאתו המצוינת של נעם שכטר "עיצוב ספרים בעידן הקריאה הדיגיטלית". שכטר – מעצב, טיפוגרף ומרצה בבצלאל – אינו דרמטי כמו מקלאוד, אך בסגנונו הנינוח, הוא בוחן את האובייקט הוותיק הנקרא ספר מודפס, וספציפית – ספר אמנות או קטלוג אמנות מודפס, מפרק אותו לגורמיו ובונה אותו מחדש בדרכים יצירתיות ומפתיעות.
בתמונה שלמעלה, למשל, אנו רואים ספר הנפתח ומוחזק בדומה למחשב נייד. העיצוב יוצא הדופן של הספר ("שמעון שפירא עושה ארכיטקטורה", הוצאת מוזיאון ישראל) ממקם אותו בזמננו, עידן הקריאה הדיגיטלית. אך הוא עושה יותר מזה: הכיוון האנכי של הדפדוף מבטל את האוטומטיות שלו; הטקסט נמצא בדף התחתון, קרוב אלינו ונוח לקריאה, ואילו הסקיצות האדריכליות נמצאות בדף העליון, כך שהן ניצבות במרחק נוח מול העיניים.
צמד הספרים שבתמונה שלמטה, הקטן והגדול, ליווה את התערוכה "דליה אמוץ – ידיעת הארץ השחורה, בדרך אל שדות האור" (מוזיאון תל אביב, 2000). הגדול מבין השניים הוא קטלוג התערוכה; הקטן הוא ספרון שכתבה האוצרת, שרה ברייטברג-סמל. הטקסט של ברייטברג-סמל היה יכול, כמובן, להיכלל בקטלוג; אך השילוב בין המאמר לתמונות היה מכפיף את השניים לאותם אילוצים, למשל מבחינת גודל העמוד (על האופי הדיאלקטי של ספרי אמנות כתבתי פעם כאן). שכטר בחר אפוא להפריד ביניהם, ולעצב כל אחד מהספרים בהתאם למטרתו השונה; שני הספרים נמכרו יחד, בתוך מעטפת נייר גדולה.
ולבסוף, הדף המעניין שלפניכם הוא תוכן העניינים של "ארץ ישראֶ", ספר נלווה לתערוכה בשם זה של יאיר גרבוז במשכן לאמנות עין חרוד (2013). שכטר חיפש אחר עיקרון מארגן לספר, ולבסוף החליט לארגן אותו פשוט לפי צבעי היצירות. תוכן העניינים הוא הברקה – במקום שמות היצירות, מופיעות בו תמונות מוקטנות שלהן, כך שעמוד התוכן הוא שיקוף חזותי של הספר כולו, ומגלה בלי מילים את ההיגיון של סדר הציורים.
תוכן העניינים של "ארץ ישראֶ" הזכיר לי את האתר החמוד The Colors of Motion. האתר חוקר את השימוש בצבע בסרטים על ידי יצירת מלבנים שכל קו אופקי בהם מייצג את הצבע הממוצע של פריים יחיד. המלבן כולו מתאר לפיכך את השינויים בצבעוניות של הסרט מתחילתו ועד סופו (בתמונה: ייצוג הצבעוניות של הסרט "צורת המים"). בשני המקרים, תוכן ויזואלי הפרוש במרחב (לאורך ספר) או בזמן (לאורך סרט) מיוצג על דף אחד כך שאנו רואים את כולו יחד בבת אחת.
לכל העיצובים השונים האלה יש טביעת אצבע משותפת – העשייה הלא-סטנדרטית שאינה שופכת את התכנים לשטאנץ קיים, אלא מתעכבת להתבונן בהם ולהעניק להם צורה חדשה וייחודית משלהם.
תמונות הספרים באדיבות נעם שכטר. הציטוט מתוך "להבין קומיקס" של סקוט מקלאוד בתרגום דבי איילון, הוצאת כנרת זמורה-ביתן דביר (2018 [1993]).
אדיר. פוסט מעולה, שעשה לי חשק למצוא שקט וזמן לקרוא את כל אלה שלא קראתי לאחרונה.
ולענין תוכן הפוסט – כבר מהכותרת ובטח בהמשך, התחברו לי הדברים לתכנית ייחודית שפיתחנו בקרן למידול והפצה של יוזמות חינוכיות. סוגיית ההפצה והסקיילביליות של יוזמות היא אתגר גדול. בעבר היו בתי הספר הניסויים למשל, אבל הרעיון של שכפול מודל לא הביא הצלחות, בטח כשהפיתוח לקח שנים ובזמן הזה כבר השתנו מגמות וצרכים.
התכנית לוקחת בעצם יוזמות מקור קיימות ונבחרות, המורה או הגננת היזמת מגייסת קהילת מורות/גננות שמוצאות ענין ביוזמה שלה ובמשך שנה הן עוברות יחד תהליך של פירוק והרכבה מחדש. הפירוק המשותף מאפשר למצוא את הdna של היוזמה ולהביא אותה להיות מודל בהיר. ההרכבה מחדש נעשית על ידי על אשת חינוך בדרכה, בהתאם לצרכי המסגרת החינוכית שלה, להיבטים פדגוגיים שונים, לחלומות שלה וכ. כך נוצרות אדפטציות כמספר חברות כל קהילה. וריאציות שכולן יונקות מיוזמת המקור ומכילות את מרכיבי היסוד שלה בצורה זו או אחרת.
בנוסף, העבודות של שכטר והטכניקה של הפירוק וההרכבה הזכירו לי גם את מודל Scamper לחשיבה המצאתית. כל אות היא 'מניפולציה' מחשבתית שאפשר להפעיל על מוצר/רעיון וכך להגיע לחדשנות של 'יש מיש', 'בתוך הקופסא' במובן מסוים.
יצא שסיפרתי הרבה.. הזדמנות כי לא יוצא בחיים עצמם:)
תודה שלומית
תודה רבה, מיקה, איזו תגובה כיפית. שמחתי לקרוא אותה – גם בגלל המודל שתיארת, גם מהידיעה שיש עשייה כזו במערכת החינוך, וגם לשמוע מה את עושה.