דילוג לתוכן

איך שם נולד? על בחירת שמה של סדרת תערוכות קטנטנות

אוגוסט 1, 2018

זה כמה ימים מוצגת בגלריית האוניברסיטה הפתוחה ברעננה תערוכה קטנטונת, אך מיוחדת. זוהי התערוכה הראשונה בפרויקט של מיני-תערוכות וידאו ארט, שישובצו ברווחי הזמן שבין תערוכות אחרות בגלריה. לפרויקט אחראית המנהלת האמנותית של הגלריה, ד"ר חוה אלדובי.

גם אני, לשמחתי, הייתי מעורבת מעט בפרויקט הזה, בשלב המהנה של בחירת השם. השם נדרש לבטא שני רעיונות מרכזיים: שמדובר בווידאו ארט ובתערוכות קטנות מאוד. חוה הגדירה דרישה נוספת: שהשם יהיה שקוף וברור לכל מי שיראה אותו. בכך נפסלה שורת הברקות שתרמו אנשים מתוך האוניברסיטה ומחוצה לה, כגון "שׁ‏וּרוּ", שפירושו "הביטו" והוא דומה גם למילה "שׁוּר", שפירושה "קיר"; או veni vidi, כלומר "באתי, ראיתי" בלטינית – אלה כמובן המילים הראשונות ב-veni, vidi, vici הידוע של יוליוס קיסר, ו-vidi היא אחת מנטיות הפועל הלטיני vidēre, "לראות", שממנו נגזרה גם המילה "וידאו".

הצעות אחרות היו "הערת ביניים" ו"קריאת ביניים"; אך שמות אלה מתקשרים לטקסט, ולא לאמנות חזותית (ואכן, יש למשל ביטאון למורים בשם "קריאת ביניים", וכן ספר ללימוד עברית בשם זה). נוסף על כך, הם מתייחסים למעמד של התערוכה מבחינת המארגנים (בין תערוכות אחרות) ולא מבחינת הקהל (שרואה אותה בפני עצמה).

הוצע גם השם "מאמר (מ)מוסגר" – שאמנם רומז לכיוון החזותי, אבל דווקא לתמונה ממוסגרת, ואינו מתייחס לייחוד של הפרויקט ולמכנה המשותף של כל מה שיוצג בו – לא ציור, לא פיסול, אלא וידאו ארט.

כמה מההצעות היפות האחרות שעלו היו "זמן מסך", "הווידאו שבקיר" ואחת שמצאה חן בעיניי במיוחד – "קיר בסרט". בסופו של דבר בחרה חוה בשם המעולה (בעיניי) "דקת מסך" – המרמז הן על אלמנט הווידאו או הסרט ("מסך") והן על הפורמט הקטן של התערוכות ("דקה"). מי שירצה ימצא כאן גם אלוזיה לאנדי וורהול ול-15 דקות התהילה המובטחות שלו, שהצטמצמו עוד יותר בימינו הדיגיטליים. נוספה גם כותרת משנה מחויכת – "תערוכת וידאו XS".

התערוכה הראשונה במסגרת הפרויקט, המוצגת כעת בגלריה, היא SPLIT של האמנית שירלי שור. היצירות הן קליידוסקופים של צורות גיאומטריות הנוצרות, משתנות ונעלמות לנגד עינינו; שור מכנה את התוצאה "ארכיטקטורה נוזלית", מבנים שאינם מוצקים וקבועים, אלא קורסים, חולפים ונמוגים. התערוכה הקטנה והיפה הזאת מעניינת בעיניי במיוחד בהקשרה הנוכחי, כלומר בגלריית האוניברסיטה הפתוחה – חלל בעל צורה בלתי רגילה, שנראה בעצמו כאילו הוא זורם ומשתנה, כפי שאפשר לראות בצמד הצילומים שלמעלה.

10 תגובות
  1. משה קלרטג permalink

    שלום רב.
    מה, אני הראשון שֵמֵגיב?
    לפנֵי שנים רבות [אולי לפניֵ שנולדת 🙂 ] היתה תחרות לקריאת שֵם – לספריָה של האוניברסיטה הפתוחה. השֵם שנבחר – למדא. אלמנטרי. משהו הקשור אולי ללמידה, ואולי גם לאות יוְנית: למדא [או למבדא].
    והיתה הצעה נוספת: מַלְמַד. [מַלְמָד?].

    • אתה ראשוןןןןן 🙂 "למדא" הוא שם נהדר – ואגב, למדא, חנות הספרים של האוניברסיטה הפתוחה, נמצאת כמה עשרות מטרים מ"דקת מסך"!
      ואני שמחה שלא נבחר "מַלְמָד" – הצעה קצת מבאסת (מקל שדוקרים בו בהמה חורשת כדי לכוון את הליכתה).

  2. זאב רז permalink

    נהדר !!

  3. אסנת יחזקאל-להט permalink

    שם מצוין ורב-משמעי.
    כשערכתי את הביטאון של העמותה שאני עובדת בה החלק היצירתי היה מציאת הכותרות לכתבות ולמאמרים. תענוג עילאי.
    אני מקווה שהאוניברסיטה הפתוחה מפרסמת באתר האינטרנט שלה את מועדי התערוכות.

    • אסנת יקרה, תודה רבה! פתיחות של תערוכות מופיעות בלוח האירועים של האוניברסיטה הפתוחה, לינק למטה, אבל לדעתי אין דף לגלריה או מידע על תערוכות שמוצגות כעת. באמת כדאי שיהיה.
      https://www.openu.ac.il/events

  4. לא שזה קריטי, אבל ׳ויצ'י׳ זה איטלקית. יוליוס קיסר היה אומר ׳ויקי׳

    • יונתן, נכון!… תודה שהסבת את תשומת לבי. הסוגיה הקלאסית (!) של ציצרו/קיקרו… אעבור לאותיות לטיניות כדי לא לבלבל את הציבור. תודה רבה!

  5. דקת מסך, מעולה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: